Tlouštíci EXTRA: V šestém díle Lukáš Vrána probral budoucnost stravování

30. dubna 2020

Právě pohodlnost v kombinaci s péčí maminky, která mu podstrojovala a dělala veškerý servis, vedla k tomu, že Michal váží 125 kg a 42 % jeho těla tvořil tuk. Vedle nadváhy měl navíc Michal vyšší cholesterol, vyšší tlak, vážnou metabolickou dekompenzaci a důležité je i to, že on sám nebyl šťastný. Celých 10 měsíců v roce jen ležel na gauči, hrál hry a nebyl schopen dělat nic dalšího.

 

Komplexní produkty jako řešení při nedostatku času

V dnešním díle pořadu Tlouštíci jsme se dozvěděli, že jedním z problémů byla pro Michala příprava jídla. V návaznosti na to v pořadu Tlouštíci Extra Ing. Lukáš Vrána ukázal, že naše CWP komplexní produkty mohou být i pomocí pro všechny, kteří si jídlo nechtějí nebo nezvládají chystat sami, nebo pro ty, kteří na cestách nechtějí využívat rychlých občerstvení a dávají přednost kvalitní vyvážené stravě. Blíže pak popsal, z čeho se naše produkty skládají a jak se vyrábí.
 

Boloňské špagety z programu Cambridge Weight Plan

Boloňské špagety z programu Cambridge Weight Plan


 

Trochu (opravdu jen trochu) teorie

Je sušené mléko skutečná potravina? Pro mnoho lidí se to zdá být nepochopitelná otázka, protože ve výsledku vidí bílý prášek, který určitě prošel nějakými chemickými úpravami. Ale na otázku, zda považuje za skutečnou potravinu třeba čaj, bylinky nebo sušené houby, většina lidí odpoví kladně. Proces sušení je starý jako lidstvo samo – jedná se proces konzervace. Moderní technologie umožnily sušit i potraviny, o kterých bychom v minulosti ani neuvažovali. Technologie, jako jsou spray drying nebo lyofilizace, otevřely nové cesty konzervace a použití potravin. Setkat se tak můžete nejen s ovocem, které je vysušené v celém objemu, ale i se sušeným mlékem a dokonce i šťávami z rostlin.

 

Historie

První proteinové prášky se začaly objevovat přibližně v 60. letech minulého století. Trvanlivé potraviny jsou známy ale podstatně déle (pemmican, jerky, biltong). V současnosti se tak můžeme setkat s celou řadou potravin v prášku, které na první pohled vypadají stejně. Díky svému složení mohou mít různá použití. Příkladem jsou proteiny, dětské výživy, sušené mléko, sušené rostlinné džusy, alternativy běžného jídla, potraviny pro redukci hmotnosti.

 

Kvalita

Kvalita těchto potravin je dána použitými surovinami. Nalézt zde můžeme nejen usušené klasické potraviny (mléko, rostlinné prášky, mouky a další), ale i technologicky připravené suroviny (vitaminový a minerální premix, maltodextrin, barviva, aromata, izolované proteiny…). I v těchto surovinách je ale kvalitativní rozdíl, příkladem mohou být třeba barviva, která mohou být přírodní, přírodně identická nebo syntetická. Obdobné rozdíly tak najdeme u celé řady surovin.

 

Použití alternativ stravy v praxi

Osobně vidím možné dvojí použití, oboje mám vyzkoušené vlastní praxí – alternativa jídla, pokud nestíhám jíst běžnou stravu, forma expediční stravy a podobně, a dále jako jedna z možných cest pro redukci hmotnosti.

Druhá varianta je zahrnutí speciálních produktů v rámci redukčního programu. Energetická hodnota takového produktu bývá přibližně 200 kcal (takto to bylo dříve definováno ve výše zmíněné vyhlášce a v budoucnu asi po novelách opět bude). Klinické ověření takovýchto postupů vidíme v posledních studiích zkoumající toto použití jako možnou variantu pro léčbu cukrovky 2. typu. Jedná se o studie DiRECT, DROPLET, Preview a Brown (2020), ve kterých byly použity produkty vyrobené firmou Cambridge Weight Plan.

Ať už tyto typy produktů uznáváte a používáte, nebo je jako UZPP (ultrazpracované potravinářské produkty) odmítáte, realitou zůstává, že mají svoje místo. Dlouhodobou prioritou by měl být vyvážený, vhodně sestavený jídelníček podle preferencí daného člověka, ať již jako klasický racionální (středomořská dieta) nebo jako low carb. Cesta k němu pro některé ale může vést právě přes tyto produkty, nejlépe v kombinaci s edukací a postupným přechodem, protože to, co je odlišuje, je právě jednoduchost použití.

Plné znění článku si můžete přečíst na webu autora.

 

Podrobné informace o programu Cambridge Weight Plan včetně výsledků lékařské studie DROPLET v přehledné formě najdete na stránce o Cambridge Weight Plan. Svého poradce si pak můžete s ohledem na své bydliště a další preference vybrat z přehledu poradenských center CWP.

Výživovým specialistou a konzultantem v pořadu Tlouštíci je Ing. Lukáš Vrána. Jeho komentář můžete slyšet i v navazujícím pořadu Tlouštíci EXTRA. Zajímají vás jeho zkušenosti? Více o Lukášovi se dozvíte na jeho webu lukasvrana.cz.

 

Biele logo

Vstupní konzultace a dárek k vstupní konzultaci ZDARMA

* Povinné údaje

Nebudeme vás trápit otázkami dlouhé hodiny. Vstupní konzultace u nás trvá jen 30–45 minut.

Budete jenom VY, VÁŠ osobní poradce a VAŠE dieta šitá na míru, dle Vašich představ a možností s maximálním výsledkem. Společně si stanovíte cíle a cestu, která Vám zaručí úspěch.

Zjistěte více o programu Cambridge Weight Plan nebo si přečtěte lékařskou studii.

Spolupracujeme

Biele logo

Vstupní konzultace a dárek k vstupní konzultaci ZDARMA

* Povinné údaje

Nebudeme vás trápit otázkami dlouhé hodiny. Vstupní konzultace u nás trvá jen 30–45 minut.

Budete jenom VY, VÁŠ osobní poradce a VAŠE dieta šitá na míru, dle Vašich představ a možností s maximálním výsledkem. Společně si stanovíte cíle a cestu, která Vám zaručí úspěch.

Zjistěte více o programu Cambridge Weight Plan nebo si přečtěte lékařskou studii.