Všechny ty brambůrky, tyčinky a chlebíčky u Silvestra s Menšíkem s sebou přináší špetku nostalgie. Pocit těžkosti v břiše už ale taková hitparáda není. Je to přeci jen jednou za rok, tak ať se cítíme dobře a ať to stojí za to! Tyhle krevety po thajsku splňují vše, co by slavnostní jídlo mělo mít. Jsou lehké, svěží, ovoněné bylinkami a s omáčkou, která polechtá na jazyku. A co víc, můžete si je dopřát i vy, v našem programu (dle vašeho Kroku).
Doba přípravy: 12 minut Doba vaření: 5 minut Kalorie: 200 kcal na 2 porce
Krevetové špízy a salát z fazolových klíčků: ● 300 g oloupaných mražených syrových tygřích krevet ● 60 g fazolových klíčků ● ¼ malé okurky nakrájené na proužky ● 1 zelená nebo žlutá paprika na tenké plátky ● 3 jarní cibulky, nakrájené ● 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
Marináda a dresink: ● 1 červená chilli paprička, nakrájená na tenké plátky ● 1 lžička strouhaného čerstvého kořenového zázvoru ● 1 stroužek česneku ● 1 lžíce světlé sójové omáčky ● 2 lžíce nam pla (thajská rybí omáčka) ● šťáva z 1 limetky ● sladidlo dle chuti
Postup
Smíchejte všechny ingredience na marinádu v malé misce.
Krevety napíchněte na 4 špejle předem namočené ve vodě a položte je do grilovací pánve vyložené alobalem. Lehce potřete trochou marinády.
Špízy z krevet opékejte na rozehřátém grilu 4–5 minut a v polovině je otočte, dokud nejsou celé růžové. Dobu tepelné úpravy nepřekračujte, aby nebyly suché. Měly by být šťavnaté.
Do mísy dejte fazolové klíčky, okurku, zelenou nebo žlutou papriku, jarní cibulku a koriandr a smíchejte se zbývající marinádou.
A je hotovo! Klíčkový salát se k horkým krevetovým špízům skvěle hodí. Vyzkoušíte?
Variace
Do salátu můžete přidat čínské zelí, ředkvičky nebo fenykl.
Líbí se vám recept na thajské krevety a jste hladoví po další inspiraci? Tak mrkněte na naši stránku se všemi recepty nebo rovnou vyhledejte výživového poradce ve svém okolí a získejte jídelníček na míru.
Objednejte se na nezávaznou vstupní konzultaci zdarma ještě dnes!